» Blog » Gotuj z Julianem
05-09-2008 17:56

Gotuj z Julianem

W działach: Kuchnia | Odsłony: 7

Gotuj z Julianem
Uwielbiam gotować, zwłaszcza dla innych. Kiedy jestem sam w domu i spodziewam się gości, natychmiast ruszam do kuchni albo na zakupy i wymyślam coś do jedzenia. Ostatnio stawiam na kuchnię kreatywną. Nie korzystam z gotowych przepisów, tylko wymyślam własne dania, kierując się "wyobraźnią smakową". Pomysł na jedzenie sam napływa do głowy, czasem zainspirowany widokiem czegoś apetycznego. Potem wyobrażam sobie smak, dobieram inne produkty, a na końcu doprawiam po swojemu, także "na czuja". Wiele rozwiązań podpatruję też u innych i wykorzystuję na swój sposób.

A oto, co zmajstrowałem ostatnio (choć zaznaczam, że to są ogólne wskazówki; proporcje i skład można dowolnie modyfikować):

Chłodnik

Składniki:
jogurt naturalny
kefir
rzodkiewki (2–3 pęczki)
ogórek długi
szczypiorek (pół pęczka)
buraki (ok. 2)
czosnek (1 ząbek)
jajko na twardo
przyprawy (sól, pieprz)


Z ogórka należy wyciąć gniazdo. Buraki podgotować w łupinach przez 10 minut, potem pokroić w kostkę. Część z nich chwilkę podgotować w niewielkiej ilości osolonej wody — żeby powstało 3/4 szklanki buraczanego wywaru. Rzodkiewki i ogórek pokroić w niewielkie kostki, posiekać szczypiorek. Wszystko zamieszać z jogurtem, kefirem i wywarem buraczanym, przyprawić do smaku. Osobiście lubię przełamać delikatność dania wyciśniętym ząbkiem czosnku. Można podawać z jajkiem na twardo.

Chłodnik należy odstawić na jakiś czas, żeby się przegryzł, ale zdecydowanie jest najsmaczniejszy na następny dzień.

Pieczeń z bakłażana

Składniki:
bakłażan
puszka pomidorów krojonych
3 świeże pomidory
czerwone cebule (2–3 sztuki)
ser feta
olej (ok. 1/3 szklanki)
przyprawy (zioła, papryki, pieprz i sól)
świeża bazylia


Bakłażana należy pokroić w 1,5-centymetrowe plastry, posypać je (dość hojnie) solą i odstawić. Po pewnym czasie powinny puścić sok, wtedy należy je opłukać i osuszyć. Następnie należy włożyć je do żaroodpornego naczynia, zalać marynatą z oleju z ziołami (można dodać trochę octu balsamicznego, sosu sojowego, etc.), posypać kilkoma listkami posiekanej bazylii, a potem odstawić na dłuższy czas do lodówki.

Kolejny krok to położenie na dno naczynia pokrojonej cebuli i nałożenie na nią połowy puszki krojonych pomidorów. Na ich warstwę należy położyć ćwiartki świeżych pomidorów, nakruszyć obficie fety i położyć na wierzch resztę pomidorów z puszki. Na każdym z etapów można dodać trochę przypraw i świeżej bazylii — ale rozsądnie, bo podczas zapiekania marynata nada potrawie smak.

Bakłażana piec w piekarniku, w temp. 200-230 stopni ok. 45 minut. Po upieczeniu powinien być bardzo miękki i aromatyczny. Z jednej strony delikatny i łagodny, a z drugiej aromatyczny.

Ryba w sosie szczypiorkowym

Składniki:
płaty fileta (1 na osobę)
kubek jogurtu greckiego
szczypiorek (ok. pół pęczka)
czosnek (2 ząbki)
ocet balsamiczny albo sok z cytryny
przyprawy (sól, młotkowany pieprz)


Posiekany szczypiorek należy wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, jogurtem i przyprawami. Płaty fileta należy chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (odlać wodę, jeśli taka się pojawi przy filetach mrożonych), można skropić je kwaśną przyprawą (octem balsamicznym albo sokiem z cytryny). Kiedy ryba zrobi się bielsza, należy zalać ją sosem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykrywką 10–15 minut, przewracając płaty w połowie duszenia.

Jogurt powinien zrobić się bardziej płynny, a miejscami "twarożkowaty" — będzie aromatyczną polewą na ziemniaki. Czosnek i szczypiorek powinny nadać charakter zalewie i rybie, której mięso powinno pozostać kremowe i delikatne.

Komentarze


MEaDEA
    POLECAM!
Ocena:
0
Chłodnik jest przepyszny! Warto go zrobić szczególnie w gorące dni.
05-09-2008 18:15
Ainsel
   
Ocena:
0
O apage przeklęty! Mam niekontrolowany ślinotok! Ogólnie kiedyś robiłem podobnego bakłażana, ale jakoś nie przypadł mi do gustu... Próbowałeś bakłażanową "salsę"? łuaaaaa!
05-09-2008 18:33
soffi
   
Ocena:
+1
A mnie to nie zapraszasz na obiadki... nieładnie
Do zobaczenia w niedziele, maliny na Pavlovą już kupione :)
05-09-2008 18:57
bukins
   
Ocena:
0
Będę musiał wypróbować ten ostatni przepis - brzmi smakowicie i dodatkowo wygląda na to, że w miarę szybko się robi ;)
06-09-2008 13:57
Kalliope
   
Ocena:
0
Kuurcze... Teraz nie usne, jezeli czegos nie zjem :P
19-10-2008 22:34

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.